Acasă Stiri sindicale -25% s-a taiat din salariile angajatilor Primariei Podu Iloaiei

-25% s-a taiat din salariile angajatilor Primariei Podu Iloaiei

Aproximativ 50 de salariati de la Primaria din localitate au primit salariile diminuate cu 25 la suta in luna noiembrie fara sa fi fost instiintati in vreun fel de catre conducerea Primariei.

Oamenii s-au adresat Sindicatului Nova Vita, care a sesizat Inspectoratul Teritorial de Munca.

Si asta deoarece ar fi vorba de un abuz al conducerii Primariei.

Revoltati, oamenii s-au adresat Sindicatului Nova Vita, care le apara interesele.

“Acest procent din salariu se afla deja in litigiu la Curtea de Apel, salariatii nu au fost informati, nu li s-a comunicat din timp ca va exista aceasta retinere, nu au semnat o dispozitie de retinere unitatea angajatoare nu a contactat Sindicatul, fiind vorba de o masura cu mare impact social nu a fost discutat in Consiliul Local, salariatii sunt foarte suparati, motivat de faptul ca multi dintre ei raman cu 400-500 de lei in mana”, a spus Catalin Toma, presedintele Sindicatului Nova Vita.

Cele 25 de procente reprezinta stimulente salariale, care s-au acordat incepand cu anul 2010, in baza unei hotarari a Consiliului Local.

Stimulentele salariale s-au dat din bugetul local, dupa ce Guvernul Boc a decis micsorarea tuturor salariilor cu 25 la suta.

Ulterior, un control al Curtii de Conturi a aratat ca acordarea stimulentelor este ilegala, iar suma ar trebui recuperata de al cateva persoane cu functii de conducere din Primarie.

Insa, pentru ca suma era foarte mare, conducerea Primariei a decis ca aceasta sa fie impartita la toti salariatii, adica 50.

“Am sesizat Inspectoratul Teritorial de Munca si am facut adresa catre angajator sa ne comunica, baza temeiul legal si motivatia pentru care au operat aceasta retinere atata timp cat exista un dosar pe rol”, a mai spous Catalin Toma, presedintele Sindicatului Nova Vita.

Viceprimarul Iustin Haliga parea ca stie situatia, insa cand i-am pomenit de reducerea salariilor, si-a amintit ca este in concediu.

“A fost o hotarare de Consiliu Local prin 2010, daca nu ma insel, cand s-au taiat salariile, cu vechiul primar, prin 2012 cand a venit Curtea de Conturi spuneaui ca nu-s OK. Prin sindicat ei au mai incercat, dar acum nu stiu in ce stadiu au ajuns. Actiunea este pe rol, si cu toate acestea sporurile s-au luat incepand cu luna noiembrie. Din luna noiembrie? Nu stiam, eu sunt in concediu de o saptamana, chiar nu stiu”, a spus Iustin Haliga, viceprimar Podu Iloaiei.

Functionarilor Primariei le este frica sa vorbeasca, de teama sa nu-si piarda slujbele.

Cum primarul Constantin Istrati nu a putut fi contactat, am incercat sa aflam un punct de vedere de la secretarul Primariei, aflat in aceeasi situatie cu salariatii carora le-a fost redus salariul..

“Este pur si simplu o situatie neplacuta care trebuia pusa in aplicare, e vorba de acel spor de dispozitiv care a picat cam pe la toata lumea si care institutia l-a avut o perioada la anumiti functionari. Curtea de Conturi a mentinut in continuare sa se puna in aplicare acest proces-verbal, ca va fi cu recuperare, adica va fi si decizie, deocamdata va veni decizie, deocamdata este procesul-verbal, ca au finalizat. Sunt si eu, va dati seama ca daca ar fi fost tipam cu gura pana la urechi. Deci este vorba de un spor care nu trebuia sa-l avem”, a spus Rocsana Popa, secretar Primaria Podu Iloaiei.

Secretarul Primariei a mai spus ca doar 12 functionari sunt in aceasta situatie.

Oricum, sesizarea Sindicatului Nova Vita a ajuns la inspectorii de munca.

Acestia vor incepe imediat cerrcetarile.

Articol preluat integral de pe www.telem.ro